Φλαμπουρέσι - Το πρώτο επίσημο site
flabouresi.gr

         Θύμιος Πλιάτσικας - Το Αϊδόνι της Θεσσαλίας

















Η συνέντευξη που ακολουθεί γίνεται στα πλαίσια ενός αφιερώματος και μιας προσπάθειας να αποδώσουμε την ελάχιστη τιμή στον τεράστιο πρεσβευτή του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, Θύμιο Πλιάτσικα. Τον ευχαριστούμε για την τιμή που έκανε στο site μας να δεχθεί να μας μιλήσει, τόσο εκείνον όσο και την κόρη του Κα Λένα Πλιάτσικα για την πολύτιμη βοήθεια της και όλο το υλικό που μας παρείχε και σας το προσφέρουμε!

-Πότε γεννηθήκατε; Μεγαλώσατε στο Φλαμπουρέσι;
Γεννήθηκα το 1950 στην Αύρα Καλαμπάκας. Μεγάλωσα όμως στο Φλαμπουρέσι, το οποίο είναι και ο τόπος  καταγωγής του πατέρα μου.
 
-Από ποιά ηλικία ξεκινήσατε  να ασχολείστε με το δημοτικό τραγούδι;
Ξεκίνησα  επαγγελματικά με το δημοτικό τραγούδι στην ηλικία των 22  ετών.
 
-Σας βοήθησε κάποιος στα  πρώτα σας βήματα;
Θα έλεγα ότι  περισσότερο ήταν η παρότρυνση των φίλων μου, παρά η βοήθεια κάποιου άλλου. 
Θυμάμαι πάντα την πρώτη φορά που τραγούδησα σε κοινό… Ήταν στο γάμο του κουνιάδου μου, που ήταν ένα οικογενειακό γλέντι με αρκετό κόσμο που γνώριζα και  έτσι πήρα το βάπτισμα του πυρός ανάμεσα σε φίλους και  συγγενείς!
 
-Είστε αυτοδίδακτος ή έχετε  κάποιες σπουδές σχετικές με το τραγούδι ή γενικά τη μουσική;
Είμαι τελείως  αυτοδίδακτος! Το δημοτικό τραγούδι υπήρχε στην καθημερινότητά μου αφού και ο  πατέρας μου και ο παππούς μου σιγοτραγουδούσαν μέσα στο σπίτι και σε κάθε άλλη  δραστηριότητά τους. Τα πρώτα ακούσματα που είχα σαν παιδί, αλλά και μεγαλώνοντας  ήταν τα δημοτικά τραγούδια! Οπότε τα αγάπησα από πολύ μικρός και έμαθα από τους  μεγαλύτερους.

 -Ασχοληθήκατε επαγγελματικά  με το δημοτικό τραγούδι. Έχετε κάνει ηχογραφήσεις οι οποίες κυκλοφορούν στο 
εμπόριο; 
Είναι ηχογραφήσεις σε στούντιο ή ζωντανές από πανηγύρια και άλλες  μουσικές βραδιές; Όπως διαπιστώνεις η 
ασχολία μου με το δημοτικό τραγούδι μετράει περίπου 40 χρόνια. Μέσα σε όλα αυτά  τα χρόνια υπήρξαν ηχογραφήσεις σε studio με καταξιωμένους Θεσσαλούς μουσικούς  που κυκλοφόρησαν στο εμπόριο με τη μορφή της κασέτας και του cd  αργότερα . Επίσης  υπήρξαν αμέτρητες ζωντανές ηχογραφήσεις  από φίλους που επίσης κυκλοφόρησαν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε κασέτες.

  -Έχετε τραγουδήσει  ασφαλώς σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Από τις εμπειρίες σας 
αυτές, θυμάστε κάποια περιστατικά που σας έκαναν εντύπωση;
 Πολλά περιστατικά! Πάρα πολλά θα σου έλεγα. Και όλα καλοπροαίρετα!! Βλέπεις έχω ζήσει από το πάλκο 
πολλές καταστάσεις και κατέληξα στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι ανακαλύψαμε το  τραγούδι από την καλοσύνη μας και τον πόνο που μας προκαλεί! Από κανένα άλλο  συναίσθημα! Και προσπαθώντας να έχεις καλοσύνη σε έναν κόσμο άδικο… αυτό είναι που πονάει τελικά! Και εκφράζεται μέσα από το τραγούδι ολο αυτό το αλισβερίσι, και μέσα από το χορό. Θυμάμαι έντονα παρέες ανδρών να μένουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και να ζητούν να χορέψουν πονεμένα τραγούδια, για την αδικία, τα 
χαμένα όνειρα και το θάνατο που κατέχει μεγάλο κομμάτι στο δημοτικό  τραγούδι.

  -Παλιότερα η συμμετοχή σας στο πανηγύρι του χωριού μας ήταν ένα γεγονός πολύ σημαντικό για  όλους. Θυμάστε εσείς κάποιο περιστατικό από τα παλιότερα πανηγύρια του χωριού  μας;
 Και για μένα ήταν ένα σημαντικό γεγονός το πανηγύρι του χωριού μας! Ήταν το κορυφαίο γεγονός που το περιμέναμε όλο το χρόνο! Όσα γλέντια και να κάναμε τον υπόλοιπο καιρό, πάντα  θα κυριαρχούσε το πανηγύρι του χωριού μας! Το γλέντι κρατούσε 3 ημέρες!! Αλλά και οι 3 είχαν τον ίδιο δυναμισμό και σε κόσμο και σε κέφι! Μετρούσε βέβαια και το ότι υπήρχαν περισσότεροι κάτοικοι από σήμερα, αλλά συγκεντρώνονταν και πολλοί επισκέπτες. Σκέψου ότι τότε λειτουργούσαν 4 καφενεία!! Και το καθένα διοργάνωνε το δικό του γλέντι!
 
  -Με ποιούς μουσικούς έχετε συνεργαστεί στην  καριέρα σας;
Με πολλούς και άξιους μουσικούς και σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να αναφέρω κάποιους από αυτούς:  αφοι Πλακιά, Βασίλης Έξαρχος, Λάμπρος Λαμπαδάρης, Σωτήρης Σγούρος, Νίκος Μπιντέλης,Βασίλης Αναστασίου, Βασίλης Γκίκας, Γιώργος  Μπραχόπουλος,Βασίλης Μπατζής,Παναγιώτης Πλακιάς.

 -Ποιοί καλλιτέχνες θεωρείτε εσείς ότι είναι οι σημαντικότεροι στη δημοτική μουσική;
Μεγάλη ώθηση στο δημοτικό τραγούδι έδωσαν οι εξής καλλιτέχνες: Γιώργος Παπασιδέρης, Βασίλης Σούκας, Σοφία Κολλητήρη, Τασία Βέρρα, Χρόνης Αηδονίδης, Τάσος Χαλκιάς, Τάκης Καρναβάς, Γιώργος Τζαμάρας, Δημήτρης Ζάχος, Στυλιανός Μπέλλος, Αλέκος Κιτσάκης, Πετρολούκας Χαλκιάς, Αντώνης Κυρίτσης.

 -Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή θα είχατε την καλοσύνη να μας πείτε ποιό είναι το πιό αγαπημένο σας τραγούδι και γιατί;
 Το αγαπημένο μου τραγουδι είναι ένα επιτραπέζιο με τίτλο: Με γέλασαν μια χαραυγή. Το ξεχωρίζω γιατί είναι τραγούδι με πόνο αυθεντικό και στη μουσική και στους στίχους του, καθώς  πραγματεύεται το μεγαλύτερο πόνο του ανθρώπου, το θάνατο!
Thimios1.jpgThimios2.jpgThimios3.jpgThimios4.jpgThimios5.jpgThimios6.jpgThimios7.jpgThimios8.jpgThimios9.jpg