Φλαμπουρέσι - Το πρώτο επίσημο site
flabouresi.gr

 

Το χωριό όπως φαίνεται από τον λόφο που ονομάζεται 'Τούρκος', όπου αγκαλιάζει το χωριό μας.

axizei1.jpgaxizei2.jpg

Η αναπαλαιωμένη πλακόστρωτη και συνάμα αρχοντική πλατεία του χωριού, γεμάτη λουλούδια χάρη στην φροντίδα των κατοίκων, που κατοικούν γύρω από την πλατεία. Η πλατεία, συμβολίζει το κέντρο του χωριού καθώς και τον χώρο άφιξης των λεωφορείων ΚΤΕΛ.

axizei3.jpg

Πανέμορφη από όποια γωνιά την δει κανείς και πάντα ανθισμένη φυσικά του θερινούς μήνες χάρη στην φροντίδα των κατοίκων.

axizei5.jpg

Το μνημείο των 47 πεσόντων του χωριού δεσπόζει καθώς μπαίνει κανείς στο χωριό. Εγκαινιάστηκε στις 10/8/2008 για τους πεσόντες αγωνιστές του Αλβανικού Πολέμου, της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

axizei6.jpg

Εισερχόμενοι στο χωριό μπορείτε να δείτε την μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγιού Νικολάου, η οποία γιορτάζει στις 6/12-ημέρα που ανακοινώθηκε η ιστοσελίδα μας, έχοντας στο πλάι της την παιδική χαρά του χωριού μας, από την οποία κανείς μπορεί να έχει μια πρώτη άποψη του χωριού.

axizei7.jpg

..Και η πίσω όψη της πραγματικά πολύ όμορφης εκκλησίας του Άη Νικόλα που οδηγεί στο καμπαναριό.

axizei8.jpg

Μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες του χωριού μας, ευρέως γνωστή κυρίως στην νεολαία του χωριού αλλά και των γύρω χωριών είναι η Καμπάνα του χωριού μας. Ανακαινισμένη τα τελευταία χρόνια δεσπόζει σε ένα από τα καλύτερα σημεία του χωριού μας και αποτελεί σημείο συνάντησης ανεξαρτήτου ώρας. Λόγω του μη φωτισμού της, προτείνεται σε καθαρό ουρανό για την απόλαυση των αστεριών.

axizei9.jpg

Το δημοτικό σχολείο του χωριού, γεμάτο αναμνήσεις, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από την πλατεία. Ο χώρος πλέον λειτουργεί εκτός από αγροτικό ιατρείο για τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού αλλά και ως εκλογικό κέντρο.

axizei14.jpg

Η μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στο εσωτερικό της εκκλησίας, διατηρούνται ακόμη σπάνιες τοιχογραφίες. Εξίσου δίπλα από την εκκλησία, είναι χτισμένο το νεκροταφείο του χωριού μας.

axizei15.jpg

Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, το οποίο είναι υπό κατασκευή, στην περιοχή Σκοτωμένο, από όπου μπορεί κανείς να αγναντεύει την Θεόπετρα και τα φώτα της πόλης των Τρικάλων. Ένα μέρος αξιοζήλευτο, που αξίζει να το επισκεφτείτε σε διάφορες ώρες της ημέρας για να δείτε τις εναλλαγές των χρωμάτων του ουρανού και την πανέμορφη θέα που προσφέρει ο λόφος.

axizei16.jpg

Όπως προανέφερα, στο βάθος μπορεί κανείς να διακρίνει καθαρά την 'Θεόπετρα'. Ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά ευρήματα, βρέθηκε εντός της σπηλίας της, όπου ήταν ο σκελετός της Μεσοθιλικής εποχής όπου χρονολογείται στο 8000 π.Χ.. Τα ευρήματα εκείνης της περιόδου σπανίζουν και αξίζει να σημειωθεί πως ένας ακόμη σκελετός έχει βρεθεί ακόμα μόνο στο Φραγθί της Αργολίδας.

axizei17.jpg

Είναι η πρώτη φορά που στη Θεσσαλία τεκμηριώνεται σπηλαιοκατοίκηση κατά την Παλαιολιθική εποχή, αφού τα περισσότερα γνωστά ευρήματα της εποχής αυτής προέρχονται από υπαίθριες θέσεις. Επιπλέον το σπήλαιο της Θεόπετρας αποτελεί το μοναδικό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σπήλαιο στην Ελλάδα, όπου μπορεί να μελετηθεί και να χρονολογηθεί τόσο η μετάβαση από την Ανώτερη Παλαιολιθική στη Μεσολιθική όσο και το πέρασμα από τη Μεσολιθική στη Νεολιθική εποχή.

Χρήσιμες πληροφορίες για την Θεόπετρα καθώς για το πως μπορείτε να την επισκεφτείτε θα βρείτε στα ακόλουθα site :